Så fungerar det att leva på sjukersättning 

Att leva på sjukersättning är svårt. Dels för att man är sjuk och inte kan arbeta, och dels för att man kan få svårt att få sin ekonomi att gå ihop. I den här artikeln tar vi först reda på vad sjukersättningen ligger på, varpå vi pratar mer om den levnadsstandard som man kan förvänta sig när man lever på sjukersättning.

 

Hur mycket får man i sjukersättning?

Sjukersättningen ligger på 64,7 % av din genomsnittliga lön under de tre senaste åren. Det maximala sjukersättningsbeloppet ligger på 18 399 kr, men du har även rätt till ersättning om du inte har jobbat över huvud taget. Om du inte tidigare har jobbat bestäms ersättningen av din ålder.

 

Så mycket får du i sjukersättning om du inte har arbetat

  • Om du är mellan 19 och 21 år får du en sjukersättning på 8 455 kr per månad före skatt.
  • Om du är mellan 21 och 23 år får du en sjukersättning på 8 645 kr per månad före skatt.
  • Om du är mellan 23 och 25 år får du en sjukersättning på 8 835 kr per månad före skatt.
  • Om du är mellan 25 och 27 år får du en sjukersättning på 9 024 kr per månad före skatt.
  • Om du är mellan 27 och 29 år får du en sjukersättning på 9 214 kr per månad före skatt.
  • Om du är mellan 29 och 30 år får du en sjukersättning på 9 403 kr per månad före skatt.
  • Om du är över 30 år får du en sjukersättning på 9 593 kr per månad före skatt.

Läs gärna mer om de regler som gäller för sjukersättning på Försäkringskassans webbsida.

 

Läs mer: Psykisk ohälsa – och hur man kan undkomma den

 

Det är ovisst att leva på sjukersättning

Om du försörjer dig med hjälp av din sjukpenning måste du alltid söka om sjukersättning på nytt efter 364 dagar. Mer specifikt måste du söka om sjukpenning på fortsättningsnivå, och om det är ett nej som väntar kan du hamna i en svår ekonomisk sits, med en skuldfälla som följd.

Men även om du måste ansöka om sjukpenning en gång årligen finns det ingen bortre gräns för sjukpenningen. Så om du kontinuerligt blir beviljad sjukpenning har du åtminstone en viss inkomst varje månad.

 

Vilken levnadsstandard har en person som lever på sjukersättning?

Personer som lever på sjukersättning har svårt att skapa en buffert för exempelvis tandläkarutgifter, hemtjänst, läkarbesök och mediciner. Som Hem och Hyra förtydligar är det vanligt att personer som lever på sjukersättning tvingas låna av nära och kära, vilket är ovärdigt i ett modernt välfärdssamhälle.

 

Kan man låna pengar om man lever på sjukersättning?

Som tumregel ska du aldrig låna pengar av ett kreditinstitut om du lever på sjukersättning. Främst då du kan få svårt att betala av på lånet, med en skuldspiral och en skuldfälla som följd. Men om du inte har några anhöriga att låna pengar av och prompt måste ha in pengar finns det långivare som betalar ut lån till personer som lever på sjukersättning.

Om du inte har pengar till hyran och hotas av vräkning är det en bra idé att besöka en låneportal. Då blir det lättast att få lån för dig som lever på sjukersättning, då de även listar låneaktörer som lånar ut pengar till återbetalningssvaga människor.

Men om du har tagit ett lån hos en kreditgivare är det viktigt att du betalar tillbaka hela skuldbeloppet så fort du kan. Gå ut med hundar, passa barn eller sälj saker du inte behöver! Gör allt för att skulden ska försvinna så fort som möjligt.

Att betala ränta på skulder när man lever på sjukersättning är nästan alltid ohållbart, så tänk dig för innan du lånar pengar!

Om du har lånat pengar som helt arbetsnedsatt, rådgör alltid med din kommuns budget- och skuldrådgivare. Där får du kostnadsfri hjälp av ekonomiskt kunniga personer.

Lämna en kommentar