Så fungerar ekonomisk stress – och så kan du lindra den

Tillgången till pengar är ett ständigt orosmoment för nästan alla svenskar. Utan pengar på kontot kan man inte betala hyran, laga bilen eller betala dagisavgiften. Om man sitter i en dålig ekonomisk sits är det vanligt förekommande att ekonomisk stress infinner sig.

I den här artikeln pratar vi mer om vad ekonomisk stress är, vilka varningstecken du och dina anhöriga ska hålla utkik efter samt vad du kan göra för att mildra ekonomisk stress.

 

Vad är ekonomisk stress?

Ekonomisk stress är en ständig känsla av att pengarna inte räcker till. En känsla av att tappa kontrollen över sitt liv är vanligt förekommande, och en bidragande orsak till att ekonomisk stress kan leda till psykisk ohälsa. Ett visst mått av ekonomisk stress är dock hälsosamt.

Detta då personer som oroar sig lite grann över sin ekonomi ofta gör sunda ekonomiska beslut, vilket Brown.edu förtydligar.

 

5 varningstecken för ekonomisk stress

 1. Du får svårt att sova.
 2. Du får problem med matsmältningen.
 3. Du går upp eller ner i vikt, utan någon egentlig förklaring.
 4. Du kan inte längre njuta av aktiviteter som du annars gillar.
 5. Du får kraftig ångest och/eller panikattacker.

 

Tips: Lär dig mer om hur panikångestattacker fungerar.

 

8 sätt att mildra ekonomisk stress

 1. Ta en sak i taget.
 2. Kartlägg vad det är som stressar dig.
 3. Klandra inte dig själv.
 4. Tänk positivt.
 5. Sätt upp en budget.
 6. Träffa en finansiell rådgivare.
 7. Samla dyra krediter.
 8. Lär dig leva med ekonomisk stress.

Nedan pratar vi mer om de tips och råd som nämnts ovan i större detalj.

 

1. Du kan bara göra en sak i taget

Om du känner att din ekonomiska situation är ohållbar, se till att ta en sak i taget. Börja inte med att fokusera på rotproblemet, utan ta små och tydliga steg. Sälj saker du inte behöver, tänk på hur du spenderar dina pengar. Och vips har du efter en tid en betydligt bättre ekonomi.

 

2. Vad är det som stressar dig?

Du måste veta vad din ekonomiska stress beror på för att du ska kunna göra någonting åt den. Ta fram en lapp eller din mobiltelefon och punkta upp precis allt som gör dig orolig. Även om listan är överväldigande till en början har du nu full koll på vad som tynger dig.

 

3. Förlåt dig själv

Alla har ekonomiska problem ibland, och grannar som köper nya bilar i tid och otid kan mycket väl ha det också. Det är mänskligt att ha ekonomiska problem, och du är en stark person som vågar ta tag i sådant som du tycker är jobbigt. Förlåt och peppa dig själv – det är viktigt!

 

4. Tänk positiva tankar

En tennisspelare som ska spela en viktig match tänker på det ögonblick då hen slår in matchbollen! Det hjälper, och ser till att hen spelar bättre. När det kommer till ekonomisk stress är det viktigt att du tänker på exakt samma sätt. Tänk: Nu kommer det här lösa sig! Och blicka framåt.

 

5. Skapa en budget

Om du har tillgång till Microsoft Excel, skapa ett nytt kalkylblad och kartlägg precis alla in- och utgifter. Du kan även använda ett vanligt papper eller anteckningsappen på din telefon. En budget där du sätter upp utgiftsbegränsningar och sparmål är extremt viktig för att minska ekonomisk stress.

 

6. Boka en tid med en finansiell rådgivare

Om du känner att din ekonomiska stress är ohållbar är det en mycket god idé att träffa kommunens budget- och skuldrådgivare. De hjälper dig kostnadsfritt med att sätta upp en budget, och tillsammans med dem kan du även få hjälp med att ansöka om skuldsanering.

 

7. Sammanfoga dyra krediter hos en låneportal

Hos en låneförmedlare likt Enklare kan du samla alla dyra småkrediter och sänka dina totala kostnader för lån. Småkrediter har i regel en ränta på cirka 25 %, och ett samlingslån har ofta en ränta på 7,5 %. Skillnaden är enorm, så om du har småkrediter hängande över dig är detta ett måste.

 

8. Lär dig att ekonomisk stress kan vara någonting bra

Nästan alla känner sig stressade över sin ekonomi, så att känna ekonomisk stress är ingenting som är unikt för just dig. Tänk så här: Nu känner jag av att jag är stressad över min ekonomi, men jag har samtidigt alla verktyg som krävs för att jag ska kunna göra någonting åt saken.

Ekonomisk stress är sunt, och i många fall en positiv egenskap. Så länge du tar de av de råd och tips som vi pratat om i denna artikel kan du hantera ekonomisk stress på ett mycket bättre sätt än förut. Lycka till och tänk på att i Sverige får alla hjälp med sin ekonomi, så du har ingenting att oroa dig över!

Lämna en kommentar