Vad händer vid en panikångestattack?

En panikattack är en psykisk sjukdom som kännetecknas av en plötsligt episod av intensiv rädsla som utlöser allvarliga fysiska reaktioner hos en person, när det egentligen inte finns någon verklig fara eller uppenbar orsak. Panikattacker kan vara mycket skrämmande för såväl den som drabbas men även för folk omkring, speciellt tills man inser att det rör sig om en sådan och inte annat. När panikattacker inträffar, kanske du tror att du tappar kontrollen, har en hjärtattack eller till och med dör. Idag lider allt fler av panikångestattacker. Hur tråkigt det än låter så är detta verkligheten vi brottas med. Folk får plötsliga panikattacker på till exempel flygplatser, mitt i stan eller på jobbet. Det är svårt att fungera i vardagen och panikångest uppstår när man minst anar det. Vi ställer oss alla frågan kring vad man kan göra för att förebygga panikångest – först måste vi dock lära oss om vad som utlöser det. 

 

Vad händer i kroppen vid panikångestattack?

Ångestsjukdomar kan inträffa i alla livsfaser, men de börjar vanligtvis i medelåldern. Kvinnor är mer benägna att ha en ångestsjukdom än män. I samband med en panikångestattack är det hormonet adrenalin som översvämmar i blodomloppet och sätter din kropp på hög varning. Dina hjärtslag blir mycket snabbare, vilket skickar mer blod till dina muskler. Din andning blir snabb och seg, så att du får svårt att ta in mer syre. Dina blodsockervärden rubbas och ögonen dilateras. Allt detta sker neurologiskt, alltså har man inget fel på kroppen rent fysiskt, men man upplever att kroppen kan göra ont, är svag och känner sig väldigt dåligt precis under panikattacken. 

 

Hur upplever man en panikattack?

Långvarig ångest och panikattacker kan få hjärnan att släppa stresshormoner regelbundet. Detta kan öka frekvensen av symtom som huvudvärk, yrsel och depression. När panikattacker inträffar, tror man att man tappar kontrollen, har en hjärtattack eller till och med ska dö. Känslan är så stark att den känns verklig och precis under episoden har personen en extrem rädsla. Psyket kan påverka oss mer än vi kan föreställa oss. Därmed spelar det ingen roll att själva panikångestattacken inte har en fysisk påverkan, då psyket upplever det som om den hade en fysisk koppling. 

 

Hur ser en panikångestattack ut?

En episod av ångest eller panikattack inträffar ofta plötsligt, med symtom som toppar inom ca 10 minuter. När en doktor ska diagnostisera en panikattack, ser man efter minst fyra av följande tecken: svettning, skakning, andnöd, en kvävning, bröstsmärta, illamående, yrsel, rädsla för att förlora sinnet, rädsla för att dö, febrilt tillstånd eller förkylning, domningar eller stickningar, hjärtklappning och att du känner dig ovanligt avskild från dig själv. Precis på samma sätt upplever även en närvarande person hur panikångestattacken ser ut och hur man upplever den drabbade. Närvarande kan känna rädsla och ta det allvarligt, eftersom den drabbade verkligen visar tecken på att må väldigt dåligt. Man kan först tro att personen får en hjärtattack eller annat, men inser snabbt att det inte rör sig om något fysiskt utan endast är i psyket hos den som får panik attacken. Mer information om psykiska sjukdomar och hur man kan få hjälp kan man läsa om på Neurogåvan.

 

Lämna en kommentar