Vikten av avfuktare – undvik vardagsångest!

Problem med bostaden och renoveringar är faktorer som kan leda till stress, ångest och annan psykisk ohälsa. Något som många är rädda för är vattenskador, men vad man inte ofta tänker på är fukt i hemmet.

I många hus finns det mer fukt än vad som är bra, det är särskilt vanligt i våtutrymmen som källare, badrum och tvättstuga. Förutom att fukt kan förstöra huset i form av mögelangrepp är det dessutom skadligt för de som bor och vistas i dessa utrymmen. Genom att investera i en avfuktare kan du effektivt bli av med dålig luft. Du kan placera flera avfuktare på olika ställen för att bli av med fukt. Det finns vissa tillfällen då huset kan bli mer fuktigt än normalt, till exempel om du byter ut ditt värmesystem. Hus som tidigare haft en värmepanna för vedeldning och som därefter bytt tillvärmepump, blir ofta fuktigare. Då kan du märka stor skillnad i luften och inomhusklimatet när du sätter in en avfuktare.

Olika sorters avfuktare

Beroende på var i huset du har fukt kan olika sorters avfuktare vara lämpliga. I källarutrymmen och krypgrunder är exempelvis sorptionsavfuktare bra. En annan vanlig typ av avfuktare att lita på när det gäller är kylavfuktare och kondensationsavfuktare. Den här varianten suger in den fuktiga luften över en nedkyld rörslinga. Detta gör fukten till kondens som bildar droppar. Dessa droppar fångas därefter upp i en behållare som du tömmer regelbundet. En stor fördel för dig som söker avfuktare för tvättstuga är att kondensationsavfuktare är enkla att använda och dessutom inte är särskilt dyra.

Hus med källare

Har ditt en källarvåning med flera rum? Det kan absolut fungera att endast använda en luftavfuktare. Man kan nämligen via spirorör leda luften från källarens största rum in till de mindre rummen. Tänk på att rören ska gå hela vägen runt alla rum och tillbaka till det största rummet där luftavfuktaren står. Detta för att avfuktaren ska kunna samla in luften och omvandla den till kondens. När du väljer din avfuktare ska du tänka på:

  • Vilken kapacitet kräver ditt hus?
  • Vill du ha en avfuktare med tidsinställning?
  • Kommer avfuktaren låta mycket?

Kolla även upp om du kan hyra avfuktare för att se om den fungerar som den ska innan du köper. Det är också bra att läsa ett par olika test avfuktare på nätet för att se vilka varianter som rekommenderas.

Starta insamling för bättre luft

Om du har det svårt ställt med ekonomin, eller kanske känner någon som skulle kunna behöva hjälp, kan du starta en insamling för att hjälpa någon förbättra luften. Även avfuktare inte är särskilt dyra kan de ändå vara för dyra för vissa. Att starta en fond eller insamling är enkelt, beroende på hur du vill göra. Du kan antingen välja att starta en stiftelse och få ett eget organisationsnummer. Men det går även smidigt att starta insamling för avfuktare via sidor som Facebook.

Avfuktare gör stor skillnad

En avfuktare kan göra enorm skillnad i fuktskadade eller fuktutsatta hus och kan faktiskt förlänga ett hus livslängd avsevärt mycket. Tänk dock på att en eller flera luftavfuktare aldrig kan lösa omfattande problem med fukt, som exempelvis mögelangrepp eller liknande. När du väl har införskaffat en avfuktare som passar dina behov måste du komma ihåg att tömma vattnet som bildas. Samt hålla filtret i avfuktaren rengjort så att maskinen fungerar som den ska.

Lämna en kommentar